Terapia dovedită clinic că ameliorează simptomele Sclerozei Multiple și îmbunătățește calitatea vieții
Peste 2.500.000 de oameni trăiesc cu Scleroză Multiplă în întreaga lume. Iar în fiecare săptămână apar câte 200 de cazuri noi.
Scleroza multiplă (SM) este una dintre cele mai răspândite afecțiuni neurologice ale adulților tineri din întreaga lume.
Și nu apare doar la adulți. Aproximativ 10.000 de copii trăiesc cu scleroză multiplă în întreaga lume (conform National SM Society)
Dacă ai fost diagnosticat recent cu SM, e important să urmezi un plan terapeutic eficient, pentru a împiedica agravarea acesteia.
Există soluții terapeutice care te pot ajuta să menții sub control simptomele Sclerozei Multiple și să împiedici avansarea acesteia.
La Institutul Brain Map Neuroscience din Brașov folosim o tehnologie revoluționară de Neurofeedback bazată pe știința creierului, care te ajută să-ți menții echilibrul și să-ți controlezi mișcările corpului.
Folosind o nouă aparatură medicală exclusivă, fabricată și omologată în S.U.A., terapia se bazează pe antrenarea neuroplasticității creierului. Aceasta determină formarea unor legături neuronale noi, care preiau funcțiile afectate deja de Scleroză Multiplă.
Toată procedura este nedureroasă și nu provoacă reacții secundare. Nu implică stimuli electrici sau alte proceduri periculoase și ineficiente.
Această aparatură medicală a fost folosită încă din începuturi pentru antrenamentele cosmonauților și astronauților de la NASA, pentru a îmbunătăți abilitatea de concentrare a piloților în situații foarte stresante.
Iar acum poți beneficia și tu de efectele terapiei prin Neurofeedback chiar în România!
Scleroza Multiplă este o boală progresivă, care afectează sistemul nervos central. De obicei este diagnosticată la adulții tineri, care au vârstă cuprinsă între 20 și 40 de ani.
Totuși, afecțiunea se poate declanșa oricând între 15 și 60 de ani. Iar statisticile arată că numărul de femei care suferă de această boală este mai mare decât cel al bărbaților.
Cauzele apariției afecțiunii nu se cunosc, însă scleroza multiplă este considerată a fi autoimună. Persoanele afectate nu se vindecă, însă pot ține simptomele bolii sub control, dacă urmează terapia corectă.
Simptomele pot fi grupate sub mai multe forme:
Simptomele primare sunt primele care apar. Acestea se declanșează ca urmare a procesului de demielinizare, prin care teaca de mielină care acoperă axonii neuronilor din creier este afectată. Mielina permite transmiterea impulsurilor electrice de la o celulă nervoasă la alta. Atunci când aceasta este distrusă, apar tulburările neurologice.
Printre simptomele primare ale sclerozei multiple se numără:
senzația de slăbiciune a organismului;
pierderile senzoriale;
incapacitatea de a controla mișcările musculare (ataxie).
Simptomele secundare implică infecții ale tractului urinar. Acestea apar în urma retenției urinare, una dintre efectele problemelor neurologice. Înseamnă că pacientul nu poate să-și golească vezica urinară în totalitate sau voluntar.
Simptomele terțiare – pe măsură ce boala evoluează, iar manifestările devin mai frecvente și mai greu de controlat, există riscul ca pacientul să intre în depresie reactivă sau să recurgă la izolare socială.
Simptomele sclerozei multiple pot fi grupate și în funcție de frecvența cu care apar:
frecvente: slăbiciune, oboseală, probleme de mers și încordare neobișnuită a mușchilor sau creșterea tonusului muscular, probleme în menținerea echilibrului, depresie, pierderi senzoriale
mai puțin frecvente: probleme de vorbire
rare: convulsii, paralizie, reducerea auzului.
Chiar dacă nu se cunosc cauzele care duc apariției sclerozei multiple, se consideră că genetica influențează apariția bolii. Scleroza multiplă nu se încadrează în categoria bolilor ereditare, însă riscul de îmbolnăvire este mai mare în cazul celor care au sau au avut rude cu această afecțiune.
Tipuri de Scleroză Multiplă:
- Scleroza multiplă recurent remisivă (SMRR) este cea mai întâlnită formă de scleroză multiplă și afectează mai ales persoanele cu vârstă mai mare de 40 de ani.
- Scleroza multiplă primar progresivă (SMPP) se declanșează în jurul vârstei de 40 de ani și afectează în special măduva spinării încă din primul stadiu.
- Scleroza multiplă secundar progresivă (SMSP) apare în urma evoluției sclerozei multiple recurent remisive după aproximativ 10 ani. Și are un progres rapid, care duce la apariția handicapului.
- Scleroza multiplă progresiv-recidivantă (SMPR) este forma cea mai agresivă de scleroză multiplă, fiind caracterizată de episoade simptomatice agresive.
Cum ajută Terapia Neurofeedback Plus în Scleroză Multiplă?
În cazul terapiei prin neurofeedback, putem ameliora toate simptomele prezente la fiecare tip de scleroză. Cu cât începe terapia mai devreme, cu atât putem reduce mai rapid impactul simptomelor afecțiunii
Folosind feedback-ul auditiv și vizual pentru a recompensa undele cerebrale atunci când acestea îndeplinesc acțiunea dorită, pacientul antrenează în mod specific acele zone ale creierului afectate de Scleroză Multiplă.
Datorită capacității creierului de a se adapta, putem forma noi căi neuronale, care preiau controlul mișcărilor mușchilor. Prin antrenarea neuroplasticității, îmbunătățim funcțiile motorii în viața de zi cu zi și reducem stările depresive.
În ce constă procedura?
În cadrul terapiei cu neurofeedback pentru Scleroză Multiplă, vom parcurge 4 pași simpli împreună:
1️⃣ Faci o investigație BrainMap, în care descoperim exact zonele afectate de Scleroză Multiplă. Astfel, ne dăm seama ce anume trebuie tratat și cum vom desfășura ședințele de terapie.
2️⃣ Pe baza rezultatelor, primești un plan personalizat de tratament neurofeedback, potrivit pentru unicitatea creierului tău.
3️⃣ Respecți planul stabilit și te prezinți la sesiunile periodice de antrenament cerebral.
4️⃣ Observi în viața de zi cu zi că simțurile sunt la fel de alerte ca înainte, iar simptomele depresive dispar treptat.
Rezultate
Din activitatea noastră și din lucru cu mii de pacienți am observat că, prin antrenamente cerebrale Neurofeedback, putem reduce considerabil impactul simptomelor Sclerozei Multiple dacă intervenim din timp.
După antrenarea specifică a zonelor afectate, pacientul poate duce o viață mult mai calitativă și liniștită, reușind să reducă anxietatea și depresia declanșate de afecțiune. În timp ce simțurile și controlul muscular sunt îmbunătățite (efecte demonstrate și de studii internaționale*).
Intervino cât mai devreme și redu simptomele Sclerozei Multiple
Dacă respecți planul de terapie, putem să te ajutăm să împiedici agravarea Sclerozei Multiple. Astfel vei putea să-ți îmbunătățești calitatea vieții și să te simți la fel ca înainte să apară afecțiunea.
Dacă ai alte întrebări despre procedură sau vrei să afli dacă este potrivită pentru situația ta, programează-te acum pentru o discuție telefonică de 15 minute cu unul din specialiștii noștri.