Terapia dovedită clinic că reduce disconfortul creat de neuropatii și îmbunătățește calitatea vieții pacientului
Peste 192.000.000 de oameni suferă de neuropatii în întreaga lume (conform ncbi.nlm.nih.gov) Iar cu cât vârsta devine mai înaintată, cu atât cresc șansele să apară neuropatiile.
Nu numai că afecțiunea te împiedică să realizezi anumite mișcări în viața de zi cu zi…ci îți provoacă constant disconfort și durere. Deși nu afectează grav sănătatea, te oprește din a avea o viață calitativă, lipsită de senzațiile caracteristice.
Totuși, nu trebuie să trăiești cu neuropatiile! Există soluții terapeutice care te pot ajuta să le vindeci definitiv.
La Institutul Brain Map Neuroscience folosim o tehnologie revoluționară de Neurofeedback bazată pe știința creierului, care te ajută să ameliorezi durerea și disconfortul zilnic.
Folosind o nouă aparatură medicală exclusivă, fabricată și omologată în S.U.A., terapia se bazează pe antrenarea neuroplasticității creierului. Aceasta determină formarea unor legături neuronale noi, care preiau funcțiile afectate deja de neuropatii.
Toată procedura este nedureroasă și nu provoacă reacții secundare. Nu implică stimuli electrici sau alte proceduri periculoase și ineficiente.
Această aparatură medicală a fost folosită încă din începuturi pentru antrenamentele cosmonauților și astronauților de la NASA, pentru a îmbunătăți abilitatea de concentrare a piloților în situații foarte stresante.
Iar acum poți beneficia și tu de efectele terapiei prin Neurofeedback chiar în România!
Ce sunt neuropatiile?
Neuropatiile reprezintă o serie de tulburări ale sistemului nervos periferic, care se manifestă prin:
- slăbiciune musculară
- amorțeală
- durere la nivelul mâinilor și picioarelor.
Deși nu este o afecțiune care pune viața în pericol, poate provoca dizabilități dacă nu este tratată la timp.
În aproximativ 30% dintre cazurile de neuropatii nu se cunosc cauzele. Iar în alte 30% din cazuri, principalul responsabil este diabetul. Statisticile arată că aproape 50% dintre persoanele care suferă de diabet zaharat dezvoltă la un moment dat un anumit tip de neuropatie.
Celelalte cazuri de neuropatii pot avea diferite cauze, precum:
- traume sau presiuni asupra nervilor
- expunere la substanțe toxice, precum metale grele
- medicamente pentru tratarea cancerului
- tumori benigne și maligne care presează pe nervi
- tulburări moștenite
- anumite boli autoimune
- probleme nutriționale sau deficit de vitamine, cum ar fi vitamina E și cele din complexul B (B1, B6, B12)
- alcoolismul, asociat cu o nutriție neadecvată și un deficit de vitamine
Cum se manifestă neuropatiile?
Simptomele pot fi blânde sau severe și se pot dezvolta în câteva zile, săptămâni sau ani. Dar în majoritatea cazurilor nu pun viața în pericol.
Gravitatea lor depind de zona din creier afectată și gradul de deteriorare a nervilor. Unele tipuri de neuropatie implică deteriorarea unui singur nerv, în timp ce altele afectează mai mult de 2 nervi.
Simptomele principale ale neuropatiei pot fi clasificate în 3 grupe:
- Simptome motorii.
Nervii motorii controlează mișcarea mușchilor într-o stare de conștiență, în situații precum plimbarea, vorbirea sau prinderea unui obiect.
Când sunt afectați, apare slăbiciunea musculară. Aceasta poate duce la instabilitate, dificultatea de a realiza mișcări precise, sau la crampe și atrofii musculare.
- Simptome senzitive.
Nervii senzitivi transmit informații precum senzația de tactilitate, temperatură sau durerea provocată de o tăietură. Când sunt afectați, apar parestezii, amorțeli, sensibilitate extremă la orice fel de atingere, dureri puternice resimțite ca arsuri, pulsații sau senzație de înjunghiere.
- Simptome autonome.
Nervii autonomi susțin organele în realizarea activităților, pe care nu le controlăm la modul conștient, precum respirația sau digestia. Când sunt afectați, pot apărea probleme cu transpirația, sensibilitate la căldură, probleme ale intestinului și vezicii urinare și modificări ale tensiunii arteriale.
În marea majoritate a cazurilor de neuropatie, toate cele 3 categorii de nervi sunt afectate, în diferite grade de severitate.
Tipuri de neuropatii
- Neuropatie dobândită
Poate să fie provocată de o altă afecțiune, sau poate să apară fără o cauză medicală aparentă.
Cele mai frecvente afecțiuni care duc la apariția unei neuropatii:
Diabet (polineuropatia periferică)
Se manifestă prin afectarea blândă sau mai severă a nervilor senzitivi, autonomi și motorii. Simptome: senzație de amorțeală, arsură sau furnicături de obicei la membre.
Afecțiuni ale rinichilor sau ficatului
Dezechilibrul nutrițional, lipsa de vitamine, alcoolismul sau expunerea la toxine
Se manifestă prin afectarea blândă sau mai severă a nervilor senzitivi, autonomi și motorii. Simptome: senzație de amorțeală, arsură sau furnicături de obicei la membre.
În urma unei căzături sau a unui accident, nervii pot fi afectați fie prin comprimare, fie prin desprinderea lor de măduva spinării. De asemenea, fracturile cu deplasare pot pune presiune pe nervi. Iar discurile vertebrale deplasate pot comprima nervii fix în punctul în care sunt prinși de măduva spinării.
Afectează desfășurarea normală a procesului metabolic și pot provoca inflamarea țesutului.
Suntem obișnuite să lucrăm cu copii agitați și nerăbdători. De aceea oferim un mediu confortabil și jucăuș. Uneori este nevoie de timp, dar, la un moment dat reușim să calmăm chiar și cel mai dificil copil, ca să putem realiza analiza BrainMap.
Scad gradul de oxigen care ajunge la nervii periferici și pot provoca deteriorări ale țesutului nervos. Sunt favorizate și de tensiunea arterială crescută, sau de formarea depozitelor de grăsime în interiorul vaselor de sânge.
Provoacă formarea de cantități anormale de substanțe toxice în sânge, care pot afecta testul nervos.
În cazul vitaminelor, deficiența de vitamină B12 și excesul de vitamină B6 sunt cauze directe pentru neuropatie.
- Neuropatie genetică
Cazurile de neuropatie transmisă pe cale genetică sunt rare. Mutațiile genetice care pot provoca o neuropatie sunt fie moștenite de la unul din părinți, fie pot apărea spontan.
Cum ajută terapia Neurofeedback Plus în neuropatii?
Antrenamentele prin neurofeedback arată rezultate pozitive în tratarea neuropatiilor, mai ales dacă se începe devreme terapia. Cu cât începem mai devreme, cu atât putem reduce mai rapid impactul simptomelor ❗
Folosind un aparat medical specific și un program software, măsurăm activitatea undelor cerebrale și ajutăm pacienții cu neuropatie periferică să-și schimbe propriile unde cerebrale. Astfel, vei reuși să-ți reduci simptomele și să-ți îmbunătățești calitatea generală a vieții.
Datorită neuroplasticității (capacitatea creierului de a se adapta), putem forma noi căi neuronale, care îmbunătățesc funcțiile motorii, senzitive și autonome în viața de zi cu zi.
În ce constă procedura?
În cadrul terapiei cu neurofeedback pentru neuropatii, vom parcurge 4 pași simpli împreună:
- Realizăm o investigație BrainMap, în care descoperim exact zonele cerebrale care au declanșat neuropatia. Astfel, ne dăm seama ce anume trebuie tratat și cum vom desfășura ședințele de terapie.
- Pe baza rezultatelor, primești un plan personalizat de tratament neurofeedback, potrivit pentru unicitatea creierului tău.
- Respectă planul stabilit și prezintă-te la sesiunile periodice de antrenament cerebral
- Începi să vezi rezultatele: ai mai mult control asupra corpului tău, iar amorțeala și durerile caracteristice dispar treptat.
Rezultatele terapiei Neurofeedback Plus în cazul neuropatiilor
Din activitatea noastră și din lucru cu mii de pacienți am observat că, prin antrenamente cerebrale Neurofeedback, putem reduce considerabil impactul neuropatiilor, dacă intervenim din timp.
După antrenarea specifică a zonelor afectate, pacientul poate duce o viață mult mai calitativă, reușind să diminueze senzațiile de durere și amorțeală ale corpului (efecte demonstrate și de studii internaționale).
Vindecă disconfortul și durerile provocate de neuropatii
Dacă respecți planul de terapie, putem să te ajutăm să recapeți controlul asupra funcțiilor afectate, să scapi de furnicăturile ascuțite din zonele afectate și să trăiești o viață calitativă, lipsită de disconfort.
Dacă ai alte întrebări despre procedură, sau vrei să afli dacă este potrivită pentru situația ta sau a unei persoane apropiate, programează-te acum pentru o discuție telefonică gratuită de 15 minute cu unul din specialiștii noștri.