Ai pe cineva drag, care suferă de anorexie sau bulimie?
Peste 10.000 de decese au loc în fiecare an din cauza tulburărilor alimentare, precum anorexia și bulimia. Deși la început pot fi confundate cu comportamente tipice perioadei de adolescență, acestea devin obiceiuri care persistă în viața pacientului. Iar în timp duc la distrugerea corpului, psihicului și sănătății generale.
Dacă cunoști pe cineva care suferă de tulburări alimentare, este important să-i fii alături și să-l ajuți să depășească această perioadă dificilă din viața lui.
Oferă-i suportul și sprijinul de care are nevoie. Și încurajează-l să urmeze o terapie medicală care îl va ajuta să scape de comportamentele distructive.
Se pot trata tulburările alimentare, începând din creier!
Zeci de studii realizate de-a lungul anilor au demonstrat faptul că terapia Neurofeedback tratează tulburările alimentare și ajută pacienții să primească o a doua șansă la viață, schimbându-și modul în care își percep imaginea fizică.
Aceasta se bazează pe o tehnologie revoluționară, care ajută pacienții să-și modifice tiparele gândirii și să construiască o relație sănătoasă cu mâncarea și propriul corp.
Cu ajutorul elementelor auditive și vizuale, creierul învață să reacționeze diferit în situațiile în care apar episoadele de impulsivitate și autodistrugere (precum provocarea vomei, antrenamente sportive excesive, teamă excesivă de a mânca etc).
Toată procedura este nedureroasă și nu provoacă reacții secundare. Nu implică stimuli electrici sau alte proceduri periculoase și ineficiente.
Această aparatură medicală a fost folosită încă din începuturi pentru antrenamentele cosmonauților și astronauților de la NASA, pentru a îmbunătăți abilitatea de concentrare a piloților în situații foarte stresante.
Iar acum poți beneficia și tu de efectele terapiei prin Neurofeedback chiar în România!
Ce este Neurofeedback Plus?
Neurofeedback Plus reprezintă terapia 3 în 1 pentru rezultate cu până la 50% mai rapide față de terapia neurofeedback tradițională.
Această formă de terapie îmbină toate cele trei forme de antrenament neurofeedback (NFB + PBM + CIC) într-un mod personalizat pentru specificul creierului și nevoilor tale:
- Fotobiomodulația (PBM) – repară zonele afectate din creier
- Neurofeedback (NFB) – optimizează funcțiile creierului
- Coerență inimă-creier (CIC) – consolidează legătura dintre celulele nervoase, neuroni și celulele cardiace
Dată fiind complexitatea celor trei tipuri de terapie și zecile de moduri în care acestea pot fi aplicate, noi vom alege o combinație specifică fiecărui creier și potrivită pentru fiecare afecțiune și nevoie în parte.
Ce sunt anorexia și bulimia?
Anorexia, cunoscută și sub denumirea de anorexia nervosa, este o tulburare de sănătate mentală. Aceasta se caracterizează prin:
- Teamă excesivă de a acumula kilograme în plus
- Imagine distorsionată a corpului
- Restricții semnificative ale alimentației
- Pierdere severă în greutate
Persoanele cu anorexie fac antrenamente fizice excesive, sau elimină forțat alimentele pe care le-au mâncat (de exemplu, prin vomitare, utilizarea laxativelor sau diureticelor), pentru a-și menține greutatea corporală scăzută.
Bulimia, cunoscută și sub denumirea de bulimia nervosa, este o tulburare de sănătate mentală caracterizată de episoade recurente de supraalimentare (consumul de cantități mari de alimente într-un timp scurt), urmate de comportamente de compensare, cum ar fi:
- Provocarea vomei
- Utilizarea inadecvată a laxativelor sau diureticelor
- Exerciții fizice excesive, pentru a evita creșterea în greutate.
Persoanele cu bulimie se simt adesea lipsite de control în timpul episoadelor de supraalimentare și experimentează sentimente de vinovăție și rușine ulterior.
Atât anorexia, cât și bulimia pot avea consecințe grave de sănătate fizică și mentală, inclusiv:
- Deficiențe de nutrienți
- Dezechilibre electrolitice și hormonale
- Probleme gastrointestinale
- Probleme dentare
- Infertilitate și depresie.
Din ce cauze apar?
Cauzele exacte ale anorexiei și bulimiei nu sunt pe deplin înțelese. Dar există studii care atestă că aceste tulburări alimentare apar dintr-o combinație de factori biologici, psihologici și de mediu.
Factorii biologici care pot contribui la dezvoltarea acestor tulburări includ:
- predispoziția genetică
- dezechilibrele neurochimice din creier
- dezechilibre hormonale.
Factorii psihologici care pot declanșa anorexia și bulimia:
- stima de sine scăzută
- perfecționismul
- anxietatea și depresia
Persoanele cu aceste tulburări pot folosi alimentația și controlul greutății ca modalitate de a face față emoțiilor negative, sau sentimentelor că nu aparțin societății.
Factorii de mediu care contribuie la dezvoltarea tulburărilor alimentare:
- presiunea socială de a fi slab
- cultura care încurajează slăbitul
- stresul de la muncă și din viața personală
De exemplu, expunerea la imagini din social media, unde se promovează standarde de frumusețe ireale, poate crește riscul dezvoltării unei imagini toxice față de aspectul fizic. Ceea ce determină comportamente alimentare dăunătoare.
Cum ajută terapia Neurofeedback Plus în tulburări alimentare?
- Este important ca pacientul să intervină din timp și să apeleze la terapie, pentru a reduce riscurile dezvoltării problemelor de sănătate, cauzate de obiceiurile distructive de alimentare și de stil de viață.
- Prin această terapie medicală, se echilibrează emoțiile și pacientul capătă control asupra impulsurilor de mâncat excesiv, respectiv de a face sport până la epuizare.
- Antrenând creierul să răspundă diferit la stimulii declanșatori și adoptând unor modele noi de activitate, terapia Neurofeedback Plus ajută persoanele cu tulburări alimentare să scape de comportamentele distructive și să-și schimbe modul în care își percep aspectul fizic.
De exemplu, un studiu publicat în The Journal of Eating Disorders a constatat că terapia prin neurofeedback a ajutat la îmbunătățirea imaginii corporale și la reducerea efectelor tulburărilor alimentare, la un grup de fete adolescente cu anorexie.
În ce constă terapia Neurofeedback Plus?
Dacă vrei să ajuți persoana dragă să scape de tulburările alimentare, procesul terapeutic constă în 3 pași simpli, pe care îi parcurgem împreună:
- Aceasta face o investigație BrainMap, în care descoperim exact zonele cerebrale pe care vom lucra. Astfel, ne dăm seama cum vom desfășura ședințele de terapie.
- Pe baza rezultatelor, primește un plan personalizat de tratament, potrivit pentru unicitatea creierului său.
- Respectă planul stabilit și se prezintă la sesiunile periodice de antrenament cerebral.
Chiar după primele ședințe, pacientul începe să reducă obiceiurile distructive și impulsive, va căpăta mai mult control asupra emoțiilor și începe să-și schimbe sentimentele legate de aspectul său fizic.
Rezultatele terapiei
Prin ședințele de terapie Neurofeedback Plus, vei putea salva persoana apropiată care suferă de tulburări alimentare. Respectând planul terapeutic, aceasta va reuși să le trateze și să-și îmbunătățească radical stilul de viață, în timp ce reduce riscul apariției unor boli de sănătate grave. Rezultatele obținute în urma terapiei sunt permanente, iar pacientul va scăpa definitiv de anorexie sau bulimie.
Dacă ai alte întrebări despre procedură sau vrei să afli dacă este potrivită pentru situația ta sau a unei persoane apropiate, programează-te acum pentru o discuție telefonică gratuită de 15 minute cu unul din specialiștii noștri.