Terapia dovedită clinic că ameliorează efectele afecțiunii Parkinson și îmbunătățește calitatea vieții pacientului
Cazurile de dizabilitate și deces ale persoanelor ce suferă de Parkinson cresc anual, mult mai accelerat decât în cazul oricărei alte afecțiuni neurologice (conform W.H.O.). Parkinson e a doua cea mai comună afecțiune degenerativă din lume, după Alzheimer.
Nu numai că afecțiunea împiedică pacientul să facă acțiuni specifice în viața de zi cu zi, ci afectează emoțional atât familia, cât și persoanele apropiate.
Dacă ai pe cineva drag care a fost diagnosticat recent cu Parkinson, e important să-l încurajezi să nu lase bătut.
Există soluții terapeutice care îl pot ajuta să-și amelioreze efectele afecțiunii și să-și recăpete controlul asupra corpului.
La Institutul Brain Map Neuroscience din Brașov folosim o tehnologie revoluționară de Neurofeedback bazată pe știința creierului, care te ajută să redobândești controlul asupra mișcărilor corpului tău și să reduci tremuratul specific.
Folosind o nouă aparatură medicală exclusivă, fabricată și omologată în S.U.A., terapia se bazează pe antrenarea neuroplasticității creierului. Aceasta determină formarea unor legături neuronale noi, care preiau funcțiile afectate deja de Parkinson.
Toată procedura este nedureroasă și nu provoacă reacții secundare. Nu implică stimuli electrici sau alte proceduri periculoase și ineficiente.
Această aparatură medicală a fost folosită încă din începuturi pentru antrenamentele cosmonauților și astronauților de la NASA, pentru a îmbunătăți abilitatea de concentrare a piloților în situații foarte stresante.
Iar acum poți beneficia și tu de efectele terapiei prin Neurofeedback chiar în România!
Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă, care debutează cel mai adesea la persoanele cu vârsta între 40 și 70 de ani.
Simptomele progresează lent, uneori cu un tremor greu de observat vizual, la o singură mână. Tremorul devine frecvent, iar afecțiunea cauzează rigiditatea sau încetinirea mișcării.
Simptomele bolii Parkinson se înrăutățesc pe măsură ce boala progresează în timp.
În boala Parkinson, neuronii se descompun treptat sau mor. Multe dintre simptome apar din cauza pierderii neuronilor care produc dopamină. Dopamina acționează ca un mesager între 2 zone ale creierului (substantia nigra și striatum) pentru a produce mișcări controlate.
Atunci când cantitatea de dopamină devine prea scăzută, comunicarea între substantia nigra și striatum devine ineficientă. Ceea ce afectează mișcările corpului. Cu cât este mai mare pierderea dopaminei, cu atât simptomele legate de mișcare sunt mai severe.
Primele semne ale bolii Parkinson pot fi subtile, ușor de ignorat, sau pot fi confundate cu alte condiții medicale.
Principalele simptome
- Tremuratul: agitarea ușoară a unui deget, mână sau picior;
- Dificultăți la mers;
- Dificultate la ridicarea de pe scaun;
- Încovoierea spatelui;
- Somn agitat sau oboseală în timpul zilei;
- Scris de mână mic, înghesuit;
- Voce slabă sau vorbire neclară;
- Dificultăți la înghițire;
- Probleme de memorie, confuzie.
Majoritatea persoanelor cu această afecțiune sunt diagnosticate în jurul vârstei de 60 de ani sau peste. Dar există și cazuri în care boala începe mult mai devreme.
Afecțiunea se manifestă în 5 etape
Etapa 1: simptomele sunt ușoare și nu afectează calitatea vieții pacientului;
Etapa 2: simptomele se înrăutățesc, activitățile zilnice devin mai dificile și e nevoie de mai mult timp ca să fie duse până la capăt;
Etapa 3: este echivalentă cu stadiul mediu al bolii – pacientul își pierde echilibrul, se mișcă mai încet, iar căderile sunt frecvente;
Etapa 4: simptomele se agravează, iar pacientul are nevoie de asistență la mers și la desfășurarea activităților zilnice;
Etapa 5: este stadiul cel mai avansat, în care pacientul nu se mai poate deplasa singur, ci are permanent nevoie de ajutor.
Cum ajută Terapia Neurofeedback Plus în Parkinson?
În cazul terapiei prin neurofeedback, putem ameliora simptomele bolii Parkinson. Cu cât începe terapia mai devreme, cu atât putem reduce mai rapid impactul simptomelor.
Folosind feedback-ul auditiv și vizual pentru a recompensa undele cerebrale atunci când acestea îndeplinesc acțiunea dorită, pacientul antrenează în mod specific zone creierului afectate de Parkinson.
Datorită neuroplasticității (capacitatea creierului de a se adapta), putem forma noi căi neuronale, care pot prelua controlul mișcărilor corpului. Prin antrenarea neuroplasticității, putem îmbunătăți funcțiile motorii în viața de zi cu zi.
În ce constă procedura?
În cadrul terapiei cu neurofeedback pentru boala Parkinson, vom parcurge 4 pași simpli împreună:
1️⃣ Pacientul face o investigație BrainMap în care descoperim exact zonele afectate de Parkinson. Astfel, ne dăm seama ce anume trebuie tratat și cum vom desfășura ședințele de terapie
2️⃣ Pe baza rezultatelor, acesta primește un plan personalizat de tratament neurofeedback, potrivit pentru unicitatea creierului său
3️⃣ Respectă planul stabilit și se prezintă la sesiunile periodice de antrenament cerebral
4️⃣ Pacientul observă în viața de zi cu zi că poate controla mișcările corpului, iar tremuratul devine din ce în ce mai atenuat.
Rezultate
Din activitatea noastră și din lucru cu mii de pacienți am observat că, prin antrenamente cerebrale Neurofeedback, putem reduce considerabil impactul simptomelor Parkinson dacă intervenim din timp.
După antrenarea specifică a zonelor afectate, pacientul poate duce o viață mult mai calitativă și liniștită, reușind să-și controleze mișcările corpului (efecte demonstrate și de studii internaționale).
Ajută persoana dragă să ia măsuri din timp și să reducă simptomele bolii Parkinson
Dacă pacientul respectă planul de terapie, putem să-l ajutăm să recapete controlul asupra corpului și mișcărilor, să reducă tremuratul membrelor și să poată duce o viață normală, ca înainte.
Dacă ai alte întrebări despre procedură sau vrei să afli dacă este potrivită pentru situația ta sau a unei persoane apropiate, programează-te acum pentru discuție telefonică gratuită cu unul din specialiștii noștri.