Terapia dovedită clinic că reduce avansarea afecțiunii Alzheimer
Peste 55.000.000 de oameni suferă de demență în întreaga lume. Iar în fiecare an apar aproape 10.000 de cazuri noi (conform W.H.O.).
Deși există mai multe forme de demență, Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă și e prezentă la 60-70% din cazuri.
Dintre toate afecțiunile, Boala Alzheimer este a șaptea cauză de deces și una dintre cauzele majore de dizabilitate în rândul persoanelor în vârstă.
Nu numai că Alzheimer provoacă un impact puternic fizic, psihologic, social și economic, ci afectează atât familia, cât și persoanele din jur.
Dacă ai pe cineva drag care a fost diagnosticat recent cu Alzheimer sau se află într-un anumit stadiu al bolii, e important să-i fii aproape pentru sprijin, încurajare, susținere și îngrijire.
Pe lângă acestea, îl poți ajuta să urmeze metode terapeutice care împiedică avansarea bolii, cum ar fi terapia prin Neurofeedback.
La Institutul Brain Map Neuroscience din Brașov folosim o tehnologie revoluționară de Neurofeedback bazată pe știința creierului, care menține sănătatea cerebrală și împiedică instalarea stadiilor avansate de demență.
Folosind o nouă aparatură medicală exclusivă, fabricată și omologată în S.U.A., terapia se bazează pe antrenarea neuroplasticității creierului. Aceasta încetinește avansarea afecțiunii Alzheimer și ajută la menținerea creierului sănătos pentru o perioadă mai lungă de timp.
Toată procedura este nedureroasă și nu provoacă reacții secundare. Nu implică stimuli electrici sau alte proceduri periculoase și ineficiente.
Această aparatură medicală a fost folosită încă din începuturi pentru antrenamentele cosmonauților și astronauților de la NASA, pentru a îmbunătăți abilitatea de concentrare a piloților în situații foarte stresante.
Iar acum poți beneficia și tu de efectele terapiei prin Neurofeedback chiar în România!
Boala Alzheimer este o patologie neurodegenerativă progresivă, care afectează gândirea coerentă, memoria și comportamentul pacienților. În timp, aceasta duce la imposibilitatea desfășurării activităților zilnice.
Boala Alzheimer reprezintă cea mai frecventă formă de demență la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
Această afecțiune este declanșată de modificările cerebrale, care însoțesc în mod normal procesele fiziologice de îmbătrânire ale sistemului nervos central. Însă, în cazul pacienților diagnosticați cu boala Alzheimer, apar într-un număr considerabil crescut.
Se consideră că prezența plăcilor și a ghemurilor neurofibrilare determină întreruperea comunicărilor interneuronale și a proceselor fiziologice, necesare supraviețuirii celulelor nervoase.
Primul simptom în stadiile incipiente ale afecțiunii este dificultatea de a-și aminti conversații, evenimente și acțiuni recent efectuate. De asemenea, memorarea unor informații noi devine din ce în ce mai dificilă.
Progresia bolii duce în timp la apariția altor simptome precum:
- Dificultăți în orientarea temporo-spațială;
- Tulburări ale dispoziției (depresie, apatie) și de comportament (agresivitate);
- Atacuri de panică nejustificate;
- Apariția suspiciunilor nefondate la adresa persoanelor din jur (familie, îngrijitori);
- Dificultăți de vorbire, deglutiție și de menținere a posturii în șezut.
- Afectarea unor abilități dobândite pe parcursul vieții precum cititul, cântatul, dansatul, desenatul.
- Relatarea continuă a întâmplărilor din trecutul îndepărtat. Acest simptom se menține până în ultimele faze ale bolii, deoarece sunt controlate de zone ale creierului care sunt afectate mai târziu în evoluția demenței Alzheimer.
În funcție de progresul și vârsta la care își are debutul, boala Alzheimer prezintă 7 stadii:
❎ Stadiul I Alzheimer preclinic: simptomele caracteristice nu sunt prezente, însă poate fi diagnosticată prin analize specifice pentru identificarea depozitelor de amiloid și predispoziția genetică;
❎ Stadiul II sau declin cognitiv foarte ușor: se manifestă prin estimări greșite ale timpului, pierderi ale memoriei recente și afectarea capacității decizionale rapide;
❎ Stadiul III sau declin cognitiv ușor: implică repetarea de către pacient ale acelorași întrebări, apariția schimbărilor comportamentale, dificultatea de exprimare a gândurilor, pierderea abilității de gestionare financiară și de planificare a evenimentelor;
❎ Stadiul IV sau declin cognitiv moderat: determină apariția confuziei temporo-spațiale, pacientul nu își recunoaște membrii familiei și este foarte dificil să desfășoare diferite activități cotidiene (spălat, îmbrăcat, gătit);
❎ Stadiul V sau declin cognitiv spre sever: se manifestă prin pierderea capacității de vorbire, alimentare și înghițire, pierderea mobilității și a funcției mușchilor implicați în menținerea posturii (pacientul nu se poate mișca și nu poate menține poziția șezând fără sprijin).
❎ Stadiul VI sau declin cognitiv sever: pacientul nu-și mai amintește decât foarte puține evenimente din trecutul îndepărtat. Se poate confrunta cu incontinența urinară sau cu cea intestinală, iar abilitatea de a vorbi este mult diminuată. Au loc și schimbări semnificative de personalitate, bolnavul suferind de halucinații, anxietate și agitație.
❎ Stadiul VII sau declin cognitiv extrem de sever: persoana afectată nu mai poate comunica deloc și are nevoie permanentă de cineva care să o ducă la toaletă, să o spele, să o îmbrace și să o hrănească.
Cum ajută Terapia Neurofeedback Plus în Alzheimer?
În cazul terapiei prin neurofeedback, putem trata stadiile din Alzheimer și să împiedicăm avansarea bolii. Cu cât începe terapia mai devreme, cu atât reducem considerabil șansele de avansare a bolii ❗
Folosind feedback-ul auditiv și vizual pentru a recompensa undele cerebrale atunci când acestea îndeplinesc acțiunea dorită, pacientul învață să-și controleze propria activitate cerebrală.
Datorită neuroplasticității (capacitatea creierului de a se adapta), putem forma noi căi neuronale, care încetinesc avansarea bolii Alzheimer. Prin antrenarea neuroplasticității, putem păstra zonele neafectate sănătoase, astfel încât simptomele să nu mai afecteze viața pacientului și să rămână în stadiul actual, fără să progreseze.
În ce constă procedura?
În cadrul terapiei cu neurofeedback pentru boala Alzheimer, vom parcurge 4 pași simpli împreună:
1️⃣ Pacientul face o investigație BrainMap în care descoperim exact zonele afectate de Alzheimer. Astfel, ne dăm seama ce anume trebuie tratat și cum vom desfășura ședințele de terapie
2️⃣ Pe baza rezultatelor, acesta primește un plan personalizat de tratament neurofeedback, potrivit pentru unicitatea creierului său
3️⃣ Respectă planul stabilit și se prezintă la sesiunile periodice de antrenament cerebral
4️⃣ Pacientul nu mai avansează către următoarele stadii, iar creierul acestuia își păstrează sănătatea și funcțiile esențiale. Afecțiunea nu-și mai face simțită prezența, iar pacientul se poate bucura de o viață normală, alături de persoanele dragi.
Rezultate
Din activitatea noastră și din lucru cu mii de pacienți am observat că, prin antrenamente cerebrale Neurofeedback, putem împiedica avansarea bolii Alzheimer dacă intervenim din timp.
De asemenea, simptomele deja prezente își reduc intensitatea, iar pacientul poate duce o viață sănătoasă și liniștită în continuare (efecte demonstrate și de studii internaționale).
Prin ședințele de terapie se reduc semnificativ simptomele, iar părțile sănătoase ale creierului continuă să funcționeze normal. Astfel, pacientul NU va trebui să suporte efectele chinuitoare caracteristice afecțiunii Alzheimer.
Ajută persoana dragă să ia măsuri din timp și să împiedice avansarea afecțiunii Alzheimer
Dacă pacientul respectă planul de terapie, putem să-l ajutăm să-și păstreze memoriile, să împiedice afecțiunile psihomotorii și să NU ajungă în stadii avansate ale bolii.
Dacă ai alte întrebări despre procedură sau vrei să afli dacă este potrivită pentru situația ta sau a unei persoane apropiate, programează-te acum pentru o discuție telefonică gratuită cu unul din specialiștii noștri.